Boudrie Coaching en Training - vertrouwen als basis
RSS

Recente posts

Menselijke maat
De Lancia man
Harde tante
De naaktheid van Halina Reijn
Voice of Holland en Integriteit

Categorieën

belangenverstrengeling
coaching
governance
Halina Reijn
integriteit
intervisie
kunst
lancia
LVVV
onderzoek
politiek ambtsdragers
ptss
rol
toneel
Toneelgroep Amsterdam
veiligheid
verkopen
verkopers
vertrouwen
Vertrouwenswerk
voice of holland
Mogelijk gemaakt door

Mijn Blog

Menselijke maat


Een goede vriend die mijn sporadisch verschijnende blogs las gaf mij positief kritische feedback: ‘je kan wel schrijven, maar je moet er meer een twist aan geven die in de richting van je werk wijst’. Hij is sowieso een begenadigd criticus, dus ik zoog de wijze raad op als limonade en schreef een jaar niks meer. Dat lag niet aan hem; hij had gelijk. Maar ik had last van wat journalist Eelke de Jong noemde: ‘mijn handen bevriezen boven de machine’. Bijna dagelijks maak ik dingen mee in mijn werk waarvan ik denk: dat moet ik nou eens opschrijven. Maar waarom eigenlijk?
 
Tot ik mijmerend onder de boom lag deze kerst en alle projecten van 2017 nog eens de revue liet passeren. Positieve en negatieve ervaringen, maar altijd leidend tot veel inzichten. Coachees die me raakten, omdat ze stappen zetten die moedig waren. Mensen die ik interviewde voor een onderzoek. Voor mijn ogen veranderden ‘de grote boosdoeners’ in mensen met positieve intenties die in de gegeven context niet meer uit de verf kwamen. Een opdrachtgever die zijn overtuigingen durfde los te laten en zich een andere weg liet wijzen om uit een jarenlange greep van negativiteit te stappen.
Ook zag ik veel spelgedrag langskomen zoals ‘hoe zorg ik dat alles blijft zoals het is, want die ellende ken ik tenminste’. Of een variant die mijzelf zakelijk behoorlijk raakte: ‘hoe krijg ik je eruit gewerkt’. Een derde werd geestig gebracht, maar was funest voor de noodzakelijke veranderingen: ‘hoe zorg ik dat je niet tot mijn gedrag door mag dringen’.
 
Eenmaal in de ‘dramadriehoek’ van deze spellen terecht gekomen is het nog een hele tour om daar weer uit te klimmen. Er is niets zo mooi als een goede theorie en ik gooide als een beginneling vaak de inzichten van mijn laatst gevolgde opleiding tegen de zaken aan: ik begon heel veel vragen te stellen. Maar dan ook heel veel. Het lijkt heel simpel, maar ik ken maar weinig mensen die het toepassen. Ik ken nu wel veel meer mensen die er blij van worden. Want ze kunnen hun verhaal vertellen. Zonder veroordeeld te worden. En er wordt echt naar ze geluisterd. Ook als ze hun zin niet precies krijgen worden ze wel gezien voor wie ze zijn. Niet gering.
 
En dat leek me nou toch weer de moeite waard om op te schrijven. Het is misschien op de vierkante millimeter. Niet zo stevig verankerd in een business case of een groots en meeslepend theoretisch kader zoals velen op Linkedin zo goed vertegenwoordigen. Het is de menselijke maat. Ik werk vaak in situaties waar het mis is. Dan zijn er soms grote en soms kleinere bewegingen nodig om te zorgen dat er weer licht en lucht komt en een toekomstperspectief voor alle betrokkenen. Op die plekken gaat het altijd om de menselijke maat. Zodat iedereen weer mee kan doen. Daar zal ik u dit jaar graag nog eens over vertellen tussen alle duurzame, innovatieve, lean en scrum berichten. Een mooi 2018 gewenst. 

1 Reactie op Menselijke maat:

Comments RSS
Koop Korting Horloge on dinsdag 17 november 2020 14:28
Je bericht is erg indrukwekkend.
Reageren op een reactie

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment